Avijatičara Petrovića 22, 34000 Kragujevac, Srbija
+381 63 133 13 31
+381 62 102 03 03

Prohromske ograde za terasu

Izbor ograda za terasu ponekad nije lako napraviti, a evo i zašto:
Prvo se postavlja pitanje kako se određeni materijali ponašaju pri uticaju atmosferskih promena (toplo, hladno, kiša, sunce). Sledeće pitanje je pitanje cene ograda napravljenih od različitih materijala. Nakon toga se postavlja pitanje mogućnosti ugradnje i učvršćivanje ograde.

Zadnja stavka je estetski odabir, kako se koja ograda uklapa u već postojeću arhitekturu objekta.
Najveći procenat ljudi vrše odabir prema ceni i njihovom budžetu koji je raspoloživ u tom trenutku.
Navešćemo par stvari za svaku varijantu izrade:

1) Ograde od crnih cevi i materijala su uglavnom najjeftinije (cene se uvek izražavaju po metru ograde), zbog cene materijala, načina zavarivanja i obrade materijala.

Mane ovih ograda su sledeće: ako se cev ne pripremi pravilno, a u to spada odmašćivanje i čišćenje, kvalitet farbanja je mnogo slabiji, čak i ako se lepo ofarba, dolazi do izbijanja korozije u nekom periodu do dve godine, reagujući na atmosferske uticaje. Ako se ne ofarba recimo osnovnom bojom lepo , nego se preskoči i ofarba samo završnom opet dolazi do korozije u nekom vremenskom periodu.

Crne cevi mogu da se plastificiraju u željenu boju ali to je onda loše rešenje u vidu učvršćivanja ograda, svuda gde je potrebno varenje boja se izgori i ti prelazi i varovi loše izgledaju kad se zafarbaju kasnije. Vare se uglavnom elektro ili CO2 postupkom, varovi su deblji i moraju da se čiste.

2) Aluminijumske ograde su otporne na atmosferske promene. Cena im je za nekih 20% skuplja u odnosu na ograde od crnih cevi. Mana kod tih ograda je što nema varenja i čišenja na licu mesta. Uglavnom se montiraju na standardne ankere Fi 20mm, a njihovo postavljanje na tanje terase je otežano. Sastavljaju se uglavnom holšrafima i samorescima, a rukohvati se sastavljaju gotovim prstenovima koji se lepe, gde se ponekad lošiji lepak slabije pokazuje na vremenske promene. U suštini teže ih je učvrstiti.

3) Prohromske ograde. Skuplja je u odnosu na aluminijumske i crne cevi. Pozitivne stavke su sledeće: nema reakcija na atmosferske promene, odražavanje ponekad uz pomoć suve krpe i sredstva za čišćenje, može se seći, nastavljati, variti, čistiti i polirati i varovi se neće poznavati nigde, što automatski znači dobro uklapanje i učvrščivanje. Otporniji i čvršći materijal od aluminijuma. Za različite sredine i namene koriste se odgovarajući standardi materijala. Pored mora, gde nagriza so, koristi se prohrom u standardu 316 i 316 l. Vare se TIG (Argon) postupkom.

Najbolji savet pri izboru ograda je da mislite dugoročno, i bićete zadovoljni.